Nasturcja

Nasturcja zdobi nasze ogrody, balkony, pergole, altanki. To roślina o wielu zastosowaniach. Gdy została wynaleziona, Inkowie skupili się na jej właściwościach leczniczych. Natomiast Europejczycy docenili walor estetyczny i traktowali początkowo nasturcję jako luksusową roślinę pnącą. Może osiągać wysokość do 3 metrów i kwitnie do pierwszych przymrozków.

 Nasturcja jest przydomowym antybiotykiem, gdyż działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz przeciwzapalnie. Jest rośliną jadalną- jemy elementy naziemne (liście oraz kwiaty). Jej smak przypomina mi rukolę. Dlatego świetnie nadaje się w kuchni m.in. do sałatek, zup lub surówek. Zrobimy z niej też napar lub nalewkę. Posłużyć może do przemywania ran oraz łagodzenia objawów trądziku. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem jest nasturcja większa (pnąca). To co, spróbujesz kwiatka?









Komentarze

Popularne posty